Puurunkoiset

Yhä useammassa kodissa Tähtiportaat toimivat katseenvangitsijoina. Laadukkaat ja kauniit tuotteemme tuovat kodin sisustukseen uutta ilmettä. Valikoimistamme löydät perinteiset puuportaat, lasikaiteelliset portaat ja loft henkiset metallipinnakaiteelliset portaat.

Käytämme portaiden reisilankuissa puun ohella myös korkeapainelaminaattia ja metallia. Puureisilankun paksuus on 40 mm, laminaattireisilankun 18 mm ja metallisen 8 mm. Korkeapainelaminaatista ja metallista valmistettuja reisilankkuja voi myös muotoilla, jolloin suoran muodon lisäksi tarjolla on askelman ylä- ja alapintaa Z-mallisesti myötäilevä, tai pelkästään askelman yläpinnasta myötäilevä muoto.

Kaikkia porrasmallejamme saa myös umpiportaana, ja kaiteita myymme kerroskaiteena, so. lattiasta lähtevänä kaiteena, myös erikseen.

Lue lisää

Materiaalivaihtoehdot ovat; mänty, koivu, pyökki, saarni ja tammi. Puun pintakäsittelyistä valittavissa ovat käsittelemätön, lakattu, petsattu ja lakattu, öljyvahattu kirkkaalla tai värillisellä öljyvahalla tai peittomaalattu. Käsittelemätön, eli puuvalmis pinta on hyvä valinta, jos portaat halutaan maalata käsityönä itse tai päällystää askelmat esim. parketilla tai laatoilla. Lakkakäsittely suojaa, mutta jättää puun luonnollisen värin näkyviin sitä muuttamatta. Petsi, eli kuultoväri, sävyttää puuta pintaa syvemmälle. Lakkakäsittely viimeistelee pinnan.
Öljyvaha hengittää, mutta suojaa silti puuta ja jättää puun pinnan silkin himmeäksi. Tämä käsittely vaatii ajan myötä huoltovahausta ja viikkosiivoukseen suositellaan käytettäväksi öljysaippuaa. Peittomaaliväreistä vakiohintaan valittavissa ovat valkoinen, musta tai harmaa.

Mänty
Mänty

Peittomaalatuissa käytämme sormijatkettua oksatonta mäntyliimalevyä, jolloin valkoisen maalin läpi ei tule keltaisia pihka laikkuja. Kuultovärjätyissä tai lakatuissa mäntyosissa käytetään yleensä pitkäsäleistä oksamäntyä. Vähän peittävissä kuultoväreissä ja lakatussa materiaalissa männyn syykuvio tulee voimakkaasti esiin. Brinell arvo 1,3-1,8.

Koivu
Koivu

Sormijatkettu koivu on yleisin askelma materiaalimme. Koivua on saatavissa myös pitkäsäleisenä, jolla saadaan askelman ilme rauhallisemmaksi varsinkin vähän peittävissä kuultoväreissä. Koivun puun syyt ovat tavallisesti suorat ja syyrakenne on hieno, usein laineikas. Koivun värisävy muuttuu ajan myötä keskivoimakkaasti tuoreeltaan hiotusta kerman väristä punertavan keltaiseksi. Brinell arvo 2,2 – 2,7.

Tammi
Tammi

Tammi on hyvin kova ja kulutusta kestävä askelma materiaali, hyvä valinta portaan askelmiin. Tammea on saatavissa sormijatkettuna tai pitkäsäleisenä. Pitkäsäleinen sopii paremmin, jos haetaan lankkuparketin kanssa yhtenevää ilmettä askelmalle. Tammessa puun syykuvio tulee hyvin esiin. Tammen väri muuttuu ajan myötä keskivoimakkaasti vaalean- ja tummanruskeasta kullanruskeaksi. Brinell arvo 3,1- 3,8.

Saarni
Saarni

Saarniaskelma kestää hyvin kulutusta ja siinä on voimakas syykuvio. Askelmamateriaalina suosiotaan kasvattanut saarni on hyvä valinta portaisiin. Saarnea on saatavissa sormijatkettuna ja pitkäsäleisenä. A/B laadun askelmamateriaalissa hyvin monesti alapuolella on saarnen tummempaa sydänpuuta. Pintapuu on lähes valkoista. Ydinpuun väri vaihtelee harmaasta ja vaalean ruskeasta vaaleankeltaiseen, jossa on ruskeita juovia. Ajan myötä saarnen värisävy muuttuu keskivoimakkaasti vaaleasta tuoreeltaan hiotusta sävystä oljen väriseksi tai keltaisenruskeaksi. Brinell arvo 3,3 – 4,1-

Saarni

Brinell-kovuudet

Puulajien kovuuksien määrittämiseen käytetään Brinell-kovuusmittausta, jolla tutkitaan teräs- tai kovametallipallon tunkeutumista puun pintaan. Tunkeuman perusteella määritellään pinnan kovuusarvot.

Mitä korkeampi kovuusarvo on, sitä paremmin kyseinen puulaji kestää kolhuja ja naarmuja. On kuitenkin huomioitava, että kyseessä on puuaines, jonka pinnan kovuus vaihtelee syykuvioiden, oksien sekä kevät-kesäpuun vaihteluiden takia. Sen vuoksi taulukossa esitetyt kovuusarvot ovat keskiarvoja. Mikään puulaji ei ole niin kovaa, että se kestäisi vaurioitumatta suuria pistemäisiä kuormituksia.

R1-porrasmalli
R1-porrasmalli
R2-porrasmalli
R2-porrasmalli
L1-porrasmalli
L1-porrasmalli
L2-porrasmalli
L2-porrasmalli
U1-porrasmalli
U1-porrasmalli
U2-porrasmalli
U2-porrasmalli
Y2-porrasmalli
Y2-porrasmalli