Materiaalivaihtoehdot ovat; mänty, koivu, pyökki, saarni ja tammi. Puun pintakäsittelyistä valittavissa ovat käsittelemätön, lakattu, petsattu ja lakattu, öljyvahattu kirkkaalla tai värillisellä öljyvahalla tai peittomaalattu.

Käsittelemätön, eli puuvalmis pinta on hyvä valinta, jos portaat halutaan maalata käsityönä itse tai päällystää askelmat esim. parketilla tai laatoilla.

Lakkakäsittely suojaa, mutta jättää puun luonnollisen värin näkyviin sitä muuttamatta.

Petsi, eli kuultoväri, sävyttää puuta pintaa syvemmälle. Lakkakäsittely viimeistelee pinnan.

Öljyvaha hengittää, mutta suojaa silti puuta ja jättää puun pinnan silkin himmeäksi. Tämä käsittely vaatii ajan myötä huoltovahausta ja viikkosiivoukseen suositellaan käytettäväksi öljysaippuaa.

Peittomaaliväreistä vakiohintaan valittavissa ovat valkoinen, musta tai harmaa.

Mänty

Peittomaalatuissa käytämme sormijatkettua oksatonta mäntyliimalevyä, jolloin valkoisen maalin läpi ei tule keltaisia pihka laikkuja. Kuultovärjätyissä tai lakatuissa mäntyosissa käytetään yleensä pitkäsäleistä oksamäntyä. Vähän peittävissä kuultoväreissä ja lakatussa materiaalissa männyn syykuvio tulee voimakkaasti esiin. Brinell arvo 1,3-1,8.

Koivu

Sormijatkettu koivu on yleisin askelma materiaalimme. Koivua on saatavissa myös pitkäsäleisenä, jolla saadaan askelman ilme rauhallisemmaksi varsinkin vähän peittävissä kuultoväreissä. Koivun puun syyt ovat tavallisesti suorat ja syyrakenne on hieno, usein laineikas. Koivun värisävy muuttuu ajan myötä keskivoimakkaasti tuoreeltaan hiotusta kerman väristä punertavan keltaiseksi. Brinell arvo 2,2 – 2,7.

Tammi

Tammi on hyvin kova ja kulutusta kestävä askelma materiaali, hyvä valinta portaan askelmiin. Tammea on saatavissa sormijatkettuna tai pitkäsäleisenä. Pitkäsäleinen sopii paremmin, jos haetaan lankkuparketin kanssa yhtenevää ilmettä askelmalle. Tammessa puun syykuvio tulee hyvin esiin. Tammen väri muuttuu ajan myötä keskivoimakkaasti vaalean- ja tummanruskeasta kullanruskeaksi. Brinell arvo 3,1- 3,8.

Pyökki

Kulutuskestävyydeltä hyvä pyökki on aika harvinainen materiaali portaassa. Punaruskea täpläisyyden johdosta vähän suosiotaan menettänyt pyökki on kulutuskestävyydeltään kuitenkin hyvä vaihtoehto portaan materiaalina. Pyökin pintakäsiteltävyys on hyvä.  Brinell arvo 2,7-3,7.

Saarni

Saarni askelma kestää hyvin kulutusta ja siinä on hyvin voimakas syykuvio. Askelma materiaalina suosiotaan kasvattanut saarni on hyvä valinta portaisiin. Saarnea on saatavissa sormijatkettuna sekä pitkäsäleisenä. A/B laadun askelma materiaalissa hyvin monesti alapuolella on saarnen tummempaa sydänpuuta. Pintapuu on lähes valkoista. Ydinpuun väri vaihtelee harmaasta ja vaalean ruskeasta vaaleankeltaiseen, jossa on ruskeita juovia. Ajan myötä saarnen värisävy muuttuu keskivoimakkaasti vaaleasta tuoreeltaan hiotusta sävystä oljen väriseksi tai keltaisenruskeaksi. Brinell arvo 3,3 – 4,1.

Brinell-kovuudet

Puulajien kovuuksien määrittämiseen käytetään Brinell-kovuusmittausta, jolla tutkitaan teräs- tai kovametallipallon tunkeutumista puun pintaan. Tunkeuman perusteella määritellään pinnan kovuusarvot.

Mitä korkeampi kovuusarvo on, sitä paremmin kyseinen puulaji kestää kolhuja ja naarmuja. On kuitenkin huomioitava, että kyseessä on puuaines, jonka pinnan kovuus vaihtelee syykuvioiden, oksien sekä kevät-kesäpuun vaihteluiden takia. Sen vuoksi taulukossa esitetyt kovuusarvot ovat keskiarvoja. Mikään puulaji ei ole niin kovaa, että se kestäisi vaurioitumatta suuria pistemäisiä kuormituksia.

R1-porrasmalli

R2-porrasmalli

L1-porrasmalli

L2-porrasmalli

U1-porrasmalli

U2-porrasmalli

Y2-porrasmalli