Portaiden lisävarusteet

Portaiden käytettävyyteen voi vaikuttaa valitsemalla kuhunkin kohteeseen sopivat lisävarusteet. Valintaa voi ohjata turvallisuus-, käytännöllisyys- tai ulkonäköseikat.

Lue lisää

Reisilankut

Joissain porrasmalleissa reisilankun ylä- ja alapintaa voidaan muotoilla ”Z-malliseksi”, tällä muotoilulla saadaan lisää ilmettä portaan ulkonäköön.

Askelmat

Porras voi olla joko avo- tai umpimallia. Vakiomallisessa avoportaassa askelman alla on ns. ”lapsilista”, jolla rajoitetaan askelmien väli määräysten mukaiseksi, alle 100 mm:n. Avoportaassa askelman malli voi myös olla vahvennettu etureunasta tai kokonaan vahva. Askelma, jonka etureuna on vahvennettu, on sivukuvassa L- kirjaimen mallinen, jolloin se edestä katsottuna on vahva ja takaosasta normaalin askelman vahvuinen. Kolmas versio avomallisesta askelmasta on kokonaan vahva askelma, jolloin askelman koko vahvuus on noin 100 mm:n luokkaa. Askelman vahvuus määräytyy rakennusmääräysten mukaan, siten että vapaa tila askelmien välissä pitää jäädä alle 100 mm:n.

Umpiportaiden ulkonäköä pystytään muokkaamaan askelmien väliin tulevan taustalevyn materiaalia ja sijaintia vaihtamalla. Vakiomallisessa umpiportaassa portaan askelmien välissä oleva taustalevy on limitetty ylemmän askelman alle 30 mm: ä. Vaihtoehtoisesti taustalevy voi olla myös askelman etureunan kanssa tasan. Taustalevymateriaalit ja väritykset yleensä valitaan, joko askelman tai reisilankun mukaan. Taustalevy voi olla, joko reisilankun värinen tai askelman kanssa samaa materiaalia ja väriä.

Liukuesteet

Turvallisuutta lisäävät askelmien liukuesteet; valinnaisina askelman etureunaan jyrsityt urat, kumilista upotettuna uraan tai askelman pintaan liimattu karhennettu teippi.

Lapsiportit

Lapsiportit portaan ylä- tai alapäässä, estävät lapsia tai lemmikkiä kulkemasta valvomatta kerrosten välillä. Portteja on kahta mallia; kiinteä oven kaltaisesti kääntyvä malli, sekä haitarimaisesti ylös/portaan myötäisesti taipuva malli.

Lähtöaskelmat

Lähtöaskelma, on ilman kaidetta oleva askelma, joka mahdollistaa portaaseen nousemisen sivusuunnasta ja sillä voidaan ahtaassa paikassa siirtää kaiteen aloituskohtaa. Lähtöaskelma voi olla umpinainen vaikka porras jatkuisikin avo-askelmalla.

LED-valot

Askelmien alareunan alle asennetuilla ympäristö- ja energiaystävällisillä led-valoilla voi valaista koko porraskuilun, eikä muita valoja välttämättä tarvita. Voit valita 3000K, 4000K tai 6000K värilämpötilan valot, joko himmentimellä tai ilman himmennintä.

Komero

Porrasasennuksen yhteydessä kalustelevystä rakennettavalla komeroratkaisulla pystytään hyödyntämään portaan alle jäävä tila esim. varastona.