Portaiden valaistus, tyyli ja materiaali

Uusi talo rakenteilla? Mitä on huomioitava portaiden valinnassa? Ensinnäkin, arkkitehtikuvat määräävät yleensä porrasmallin. Jos kuviin on suunniteltu U2-porras, sinne harvoin mahtuu lepotasollinen R2-porras, tai muuten porrasaukkoa on suurennettava, mikä ei usein ole mahdollista. Myös kerroskorkeus, portaiden alle mahdollisesti tuleva säilytystila jne. asettavat rajoituksia portaille. Lisäksi myös rakennusmääräykset ovat portaidenkin osalta Suomessa tiukat – ilman kaiteita ei muuttotarkastus mene läpi!

Nykyajan rakentajat ja sisustajat eivät näe enää portaita ”välttämättömänä pahana”, vaan niiden ymmärretään olevan olennainen osa sisustusta. Sijaitsevathan ne usein talon keskeisellä paikalla. Portaiden valintaan kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä samat portaat palvelevat hyvin tehtyinä ja – asennettuina kymmeniä vuosia.

Portaiden valaistus

 Valoilla ja värityksellä voidaan portaista muokata persoonalliset ja omaan tyyliin sopivat. Kirkkaat led-valot parantuvat turvallisuutta portaikossa kulkemiseen, reisilankkuun voidaan asentaa esim. 4- tai 6-valon sarja. Steplite-valo taas luo tunnelmallista valaistusta. Led-valonauha valaisee askelmaa alhaaltapäin ja valo on himmennettävissä. Led-valot ovat lisäksi erittäin pitkäikäisiä ja kuluttavat vähän energiaa.

Valaistut portaat

Portaiden tyyli

Portaat kannattaa suunnitella sopimaan muuhun sisustukseen. Onko tyyli modernin pelkistetty vai romanttisempi kartanotyyli? Eleettömät portaat lasikaiteilla ja rosterikäsijohteilla vai sorvatut kaidepinnat ja tolpat koristehatuilla? Yleinen harhaluulo on, että portaisiin on valittavana vain perinteisiä ruskean sävyjä. Ne voidaan kuitenkin valmistaa juuri asiakkaan haluamalla värillä, vaikka kirkkaan punaisiksi! Askelmat voidaan sävyttää lattian sävyyn, ja tolpissa, kaidepinnoissa ja käsijohteissa on useita vaihtoehtoja valittavaksi. Lasikaiteissakin on lukuisia eri sävyjä, jos perinteinen kirkas ei miellytä.

Perinteiset puuportaat

Portaiden materiaali

Materiaali kannattaa miettiä niin ulkonäön kuin käytönkin kannalta. Onko perheessä lapsia tai lemmikkejä? Kovaa kulutusta vasten kannattaa valita koivu- tai tammiaskelmat, jotka ovat kovempaa materiaalia kuin mänty. Reisilankkuihin yleensä riittää materiaaliksi mänty, ellei sitten haluta ”sileää” materiaalia, kuten koivua, josta puun syykuviot eivät näy juuri läpi.  Täysin valkoisiin portaisiin suosittelemme samaa materiaalia sekä askelmiin kuin muihinkin osiin, jottei värieroja pääse syntymään materiaalista johtuen.

 

Älä tyydy portaiden valinnassa ”sinnepäin-ratkaisuun”, vaan mieti huolella ja ammattilaisten avustuksella juuri teidän kotiinne sopivat portaat! 

Haluan tarjouksen portaista!

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.

Pyydä tarjous tästä tuotteesta

Voit liittää pohjakuvat liitetiedostoina alta (voit valita useamman tiedoston):